Nu lanserar vi Domarn dömer

En duktig domare måste bemästra regler och följa spelet. Han eller hon måste ha en känsla för vad som kan komma att inträffa. Domaren måste ha mod, kunna bestämma sig snabbt och utstråla auktoritet.

Dagens tempo i fotbollen kräver också en vältränad fysik av domaren. En fotbollsdomare springer betydligt mer än en spelare under en match. I snitt 11,5 km under en seniorfotbollsmatch, varav 18% av denna sträcka baklänges.

En fotbollsdomare tar cirka sex beslut i minuten vilket betyder 500-600 beslut under en hel match. Domaren ska vara objektiv och rättvis. Det tillhör domarens öde att sällan bli uppskattad.

Med projektet Domarn dömer kommer vi att följa ungdomsdomare runt om i Sverige. Vi kommer att lyfta upp betydelsen att vara domare och vi kommer att försöka ge insikter i hur det är att ensam döma matcher, bedöma situationer på en sekund och ha modet att blåsa av och stå för sitt beslut.

Förresten… kan du bedöma om det är offside i bilden här?
Var anfallsspelarna nedanför backarna när passningen slogs? Kan du göra bedömningen från sidlinjen? Kan du göra bedömningen från planen när du följer spelarna vid bollen? Visst är det svårt. Välkommen till domarens värld! Och kom ihåg. Det är domaren som dömer.

 

#domarndömer
#sidlinjen
#kompisligan

Kommentarer()

Dela