Sveriges nästa mästerskapsdomare – Emma Kragelund

Total fokusering.
Och en bra dialog med spelarna.
Då kommer man långt i kampen mot hetsiga och skrikiga tränare och föräldrar.
– Det är två nyckelord för mig, säger Emma Kragelund, 22, domare från Stockholm.


Emma Kragelund har fyllt 22. Hon är uppväxt i Hässelby men bor numera i Linköping där hon pluggar.

Parallellt med sina studier dömer Emma fotboll.
– Det började när jag var 14 år. Den förening jag spelade för arrangerade en domarutbildning för 5- och 7-manna fotboll. Så jag gick dit och lyssnade på deras instruktör. Jag tyckte direkt det lät jätteroligt, säger Emma Kragelund.

Hon ställde så många frågor hon bara kunde, skrev regelprovet i slutet av dagen och började döma fotboll en vecka senare.

Varför kände du att det var rätt att bli domare?
– Jag fick höra av erfarna domare att de hade blivit bättre fotbollsspelare genom att gå utbildningen. Min pappa, som var fotbollstränare, uppmuntrade hela vårt lag att gå utbildningen. Nästan alla tjejer gick dit. Det kändes rätt direkt.

Vad är det bästa med att vara domare?
– Att få döma en riktigt bra match. Det finns jättemycket glädje på planen, du får leda matchen, se till att reglerna följs och du får se jätteduktiga unga fotbollsspelare. Det roligaste är när matchen är jämn och lagen spelar jättefin fotboll.

Som domare har du en utsatt roll – och ständigt ifrågasatt av tränare och föräldrar. Hur löser du det?
– Det gäller att vara totalt fokuserad på sin uppgift och även föra en dialog med spelarna på planen. För att skapa ett lugn.

Tar du åt dig av alla elaka saker som sägs från sidan?
– Ja, det gör man ofta, det går inte att vifta bort. Men som domare försöker jag hela tiden slå ifrån mig allt och vara total koncentrerad. Efter matchen när en förälder eller tränare kommer fram och skäller på mig så lyssnar jag och låter alla tala till punkt. Sedan brukar jag titta den som skäller på mig i ögonen och säga att nu lämnar du planen, tack.

Vad siktar du på som domare?

– Att döma ett stort mästerskap. Jag gillar fotboll och älskar att döma matcher, avslutar Emma Kragelund.

Thomas Kingdahl
kingen@kompisligan.se

Foto: Thomas Kingdahl

Med på bilden ovan är även domartalangen Daniel Akademir.

 

#Domarndömer
#Sidlinjen
#Kompisligan

Kommentarer()

Dela