Vaksala SK har både nolltolerans och en handlingsplan

Två matchvärdar och en handlingsplan där målet är nolltolerans.
Vaksala SK i Uppsala arbetar hårt för att förebygga föräldrarhets efter sidlinjen.
– Att heja på sitt lag är något positivt, men utvecklingen har tyvärr gått åt det andra hållet. Det vill vi ändra på, säger Oskar Leijon, tränare för Vaksala F03.

Vaksala SK följer Upplands Fotbollförbunds klara riktlinjer när det handlar om att få en roligare och framför allt en trevligare fotbollsmiljö.
– Som medlem i vår klubb får man alltid information om hur klubben jobbar och att det är nolltolerans mot all hets från föräldrar, säger Oskar Leijon.

Vaksala SK har en utbildningsplan där det ingår obligatoriska föräldrarmöten som bara handlar om nolltolerans.
– När det är match ska lagen alltid ha två matchvärdar. De syns tydligt i sina västar och har fått skriftliga instruktioner hur de ska jobba efter sidlinjen, säger Oscar Leijon.

 

Vad tycker om all hets efter sidlinjen, när föräldrar gapar på spelare och domare?
– Det är så tråkigt när något som borde vara positivt i stället blir destruktivt. Att heja på sitt lag och ge stöd åt sina barn och ungdomar är något positivt, men utvecklingen har tyvärr gått åt det andra hållet, där det kan vara så illa att man psykar motståndarna.

 

Hur påverkar det spelarna?
– Mycket mer än vad föräldrarna inser, spelarna hör mer än vad de tror och de är inte sena att vidarebefordra detta till oss tränare i form av frågor. Vi märker också att de tar hårt, spelare som har gjort en bra insats men snappar upp en kommentar eller en stämning hos föräldrarsidan kan känna sig misslyckad.

 

Hur är det längs sidlinjen i er klubb?
– V har varit förskonade genom åren både vad gäller våra egna föräldrar och motståndarna.

 

Hur är du som tränare?
– Lugn och förhoppningsvis ganska pedagogisk. Jag jobbar mycket med uppföljande frågor och repetition. Det finns nog några som tycker att jag är tjatig och för pratig men jag tycker att det är viktigt att spelarna förstår varför de gör saker.

 

Hur tycker du att man ska uppträda som tränare under match och träning?
– Det största misstaget jag gjort och som jag tror är vanligt är att man är för snabb på att försöka rätta till fel. Man ska ta det lugnt och låta spelarna få göra misstag och ge dem chansen att göra rätt. Både under matcher och på träning.

 

Varför blev du tränare?
– Jag har spelat fotboll själv. Och att ta med min dotter på en sommarfotbollsskola när hon var fem år kändes naturligt och året efter när det var dags att börja spela lite mer organiserat i knatteligan och det efterfrågades tränare till laget var jag inte sen att haka på. Det är ett av de bästa besluten jag tagit, säger Oskar Leijon.

 

Thomas Kingdahl
kingen@kompisligan.se

FAKTARUTA

Namn: Oskar Leijon

Ålder: 45

Bor: Fålhagen i Uppsala

Klubb: Vaksala SK (fotbollsfostrad i Storvreta IK av den fantastiska Börje Lindström)

Antal säsonger som tränare: 8.

Förebild som tränare: Pia Sundhage, Lars Lagerbäck

Favoritlag utöver Vaksala: IK Sirius.

Kommentarer()

Dela